4 mei dodenherdenking

Munnikenhof

4 t/m 14 mei: Wandeling langs de graven van oorlogsslachtoffers

Voor de 9e keer zet de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) een route uit langs de graven van Tweede Wereldoorlog slachtoffers die begraven liggen of hebben gelegen op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg te Veenendaal. Dit jaar zal bij elk graf een tekstbord staan met daarop de foto van het slachtoffer. Ook zal een korte omschrijving van het omkomen van het slachtoffer niet ontbreken.

Ter gelegenheid van het feit dat van alle slachtoffers een foto is achterhaald zal op 4 mei een bijzondere wandeling plaatsvinden. Die middag zullen de nabestaanden van de slachtoffers om 16.30 uur welkom geheten worden bij de aula van de begraafplaats. Om 16.45 zullen de leden van de werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof  met alle nabestaanden en overige belangstellenden een wandeling maken langs de graven. Tegen 18.00 uur zal men terug zijn bij de aula en wordt gezamenlijk de vlag halfstok gehesen.

Bent u nabestaande dan ziet de historische vereniging u graag op 4 mei op de begraafplaats. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Bij het hek bij de hoofdingang van de begraafplaats wordt een box bevestigd waaruit men een plattegrond kan halen. Hierop staat het oude gedeelte van de begraafplaats en de betreffende graven aangegeven. Op de begraafplaats wijzen pijlen u de weg.

De tekstborden met de foto’s zullen bij de graven staan van 4 t/m 14 mei.

Op de site van de HVOV staat een overzicht van alle bij ons bekende oorlogsslachtoffers: http://www.oudveenendaal.nl/werkgroepen/oorlogsgraven/

Contact met de werkgroep is mogelijk via: oorlogsslachtoffers@oudveenendaal.nl

Parallelweg

4 mei: Openstelling Joodse begraafplaats

14.00-16.00 uur

Veel mensen rijden er aan voorbij zonder er erg in te hebben. De aanwezigheid van de Joodse begraafplaats aan de Parallelweg. Opgericht in 1900. Een groot terrein, met het oog op de groei van de Joodse gemeente. Deze ontwikkeling werd afgebroken door de Holocaust. De Tweede Wereldoorlog liet zijn sporen na.

Het is een historische plaats met 21 grafzerken. Normaal is deze begraafplaats afgesloten met een hek. Elke maand wordt er gewerkt door een groepje vrijwilligers om het onkruid weg te halen en de grasperkjes bij te houden, nu ruim 20 jaar. De coördinator van dit werkgroepje is mevr. W. Middelhoven. Het groot onderhoud, zoals het snoeien van de bomen, wordt gedaan door de gemeente Veenendaal.

Een prachtig, verstild plekje. Een bijzondere begraafplaats. Daarom wordt deze twee uur lang opengesteld op donderdag 4 mei. De vrijwilligers zijn dan aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.

Drie graven willen we hier alvast uitlichten:

Dr. Aäron Hekster is hier begraven. Tijdens zijn leven was hij huisarts en raadslid in Veenendaal. Hij overleed op 30-01-1940, dus kort voor de Tweede Wereldoorlog. Zijn vrouw, Emma Vogelstein, overleed in concentratiekamp Sobibor. Een kleinkind heeft enkele jaren geleden een herdenkingssteen laten plaatsen, bij het graf van haar man.

Gerda Pinto, geboren in Duitsland, kwam als vluchteling van 19 jaar naar Veenendaal. Ze vond onderdak bij een familie aan de Buurtlaan West. Door ziekte en heimwee is zij na een aantal weken daar overleden. Ze kon, vanwege de aanwezigheid van de Duitsers, niet begraven worden op de Joodse begraafplaats. Daarom heeft de familie haar in hun tuin begraven. Na de oorlog werd zij herbegraven op de Joodse begraafplaats. Vele jaren later werd daar een grafsteen geplaatst.

Joseph van Praag. Op 4 februari 2015 werd voor hem er een zerk onthuld. Hij was onderduiker tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een familie aan de Da Costastraat, overleed daar in 1943 en werd in de achtertuin begraven. In 1945 herbegraven op de Joodse begraafplaats, maar een steen werd nooit geplaatst. Tot februari 2015, toen is de zerk geplaatst en onthuld.

U bent welkom op  4 mei van 14.00 uur tot 16.00 uur. Aan de mannen wordt gevraagd een hoofddeksel, bijv. een pet, mee te nemen. Dit past bij de Joodse voorschriften. Andere kledingvoorschriften zijn er niet. Gevraagd wordt een respectvolle houding.

Contactpersoon:
mevr. W. Middelhoven – van Roekel
tel.nr. 0318-501109

 

Kerkewijk

Kranslegging bij het monument

19.45- 20.30 uur

Jaarlijks herdenken we onze gevallenen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies, traditioneel op 4 mei om exact 20.00 uur.

Ook dit jaar vindt de herdenking plaats bij het Monument voor de gevallenen op het Stationsplein. Eenieder die deze herdenking bij wil wonen wordt verzocht vóór 19.45 uur aanwezig te zijn bij het monument. Veteranen zullen de erewacht en vlaggenwacht houden.

Aansluitend zal de winnaar van de gedichtenwedstrijd 2018 zal zijn/haar winnende gedicht voordragen.

 

Gedicht 2017:

Vrijheid is iets moois

Je hebt geluk als je het kent

Vrijheid is bijzonder

Iets dat vrede brengt

Vrijheid is iets onbetaalbaars

En toch gratis om te geven

Vrijheid hebben we in Nederland

We kunnen blij zijn zo te leven

Vrijheid is niet overal

Denk aan landen als Afghanistan

Vrijheid heeft iets magisch

Dat de toekomst van een kind bepalen kan

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Een geluk voor groot en klein

Vrijheid is een mooi geschenk

Iets waar we zuinig op moeten zijn

 

Anne Jacobs

 

Een muzikale bijdrage wordt geleverd door het Ritmeester Veenzangers Mannenkoor onder leiding van Jimco Zijlstra en door harmonie Caecilea.

 

Na Dodenherdenking

Theatervoorstelling Dansen met de vijand

21.00 uur

Er wordt dit jaar een speciale invulling gegegeven aan de avond na de Dodenherdenking.  Stichting Oranjedag Veenendaal en Theater De Lampegiet trekken hierin samen op. Donderdag 4 mei wordt er om 21.00 uur de voorstelling ‘Dansen met de vijand’ in het theater gespeeld, voor kinderen vanaf 10 jaar. Dit is een uitvloeisel van het landelijke initiatief Theater na de Dam.

Aansluitend op de Dodenherdenking op vier mei kunt u aanschuiven bij deze voorstelling vol hoop, verlangen, angst en de vrijheid van de taal. Dansen met de Vijand vertelt het waargebeurde verhaal van Roosje Glaser. In zijn zoektocht naar een verborgen familiegeschiedenis stuit Paul Glaser op het onvoorstelbare verhaal van zijn Tante Roosje, een Joodse danslerares van wie de echtgenoot in de Tweede Wereldoorlog sympathiseert met de NSB. Dit bizarre maar waargebeurde verhaal confronteert haar neef met dat ‘goed’ en ‘fout’ niet altijd zo simpel aan te wijzen zijn. En dat uiteindelijk iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden.

Een prachtig en leerzaam thema dat helaas nog altijd actueel is. Kaarten vanaf € 20,- en zijn te krijgen op www.lampegiet.nl. De voorstelling wordt ook gespeeld voor basisscholen in Veenendaal.

Kijk op www.lampegiet.nl en www.theaternadedam.nl.