4 mei dodenherdenking

14:00 uur – Wandelen langs de graven van Tweede Wereldoorlog slachtoffers      

Voor de 10e keer zet de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) een route uit langs de graven van 92 Tweede Wereldoorlog slachtoffers die begraven liggen of hebben gelegen op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg te Veenendaal.

Ook dit jaar zal bij deze graven een tekstbord staan met daarop de foto van het slachtoffer en een korte omschrijving van de omstandigheden waaronder het slachtoffer is omgekomen.

Om 14.00 uur zal burgemeester Gert-Jan Kats samen met nabestaanden, belangstellenden en leden van de werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof, de wandeling langs de graven maken.

Bent u nabestaande, dan ziet de historische vereniging u graag op 4 mei op de begraafplaats. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Bij het hek bij de hoofdingang van de begraafplaats wordt een box bevestigd waaruit men een plattegrond kan halen. Hierop staat het oude gedeelte van de begraafplaats en worden de betreffende graven aangegeven. Op de begraafplaats wijzen pijlen u de weg.

Bent u op 4 mei verhinderd? De tekstborden blijven bij de graven staan van 4 t/m 12 mei.

Op de site van de HVOV staat een overzicht van alle bij ons bekende oorlogsslachtoffers: http://www.oudveenendaal.nl/werkgroepen/oorlogsgraven/

Graag ontvangen wij aanvullingen of zo nodig correcties op de verhalen op de tekstborden. Contact met de werkgroep is mogelijk via de mail: oorlogsslachtoffers@oudveenendaal.nl

 

19.45 – 20.30 uur – Kranslegging bij het monument

Jaarlijks herdenken we onze gevallenen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies, traditioneel op 4 mei om exact 20.00 uur.

Ook dit jaar vindt de herdenking plaats bij het Monument voor de gevallenen op het Stationsplein. Eenieder die deze herdenking bij wil wonen wordt verzocht voor 19.45 uur aanwezig te zijn bij het monument. Veteranen zullen de erewacht en vlaggenwacht houden.

Aansluitend zal het winnende gedicht worden voordragen dat gekozen is naar aanleiding van de gedichtenwedstrijd 2019.